Поскъпване на жилищата в столицата, отчитат експерти. Луксозните апартаменти са поскъпнали най-много

...
Поскъпване на жилищата в столицата, отчитат експерти. Луксозните апартаменти са поскъпнали най-много
Коментари Харесай

Не ви трябва имот в Париж или Лондон, и в София вече може да дадете 7 хиляди евро за квадратен метър

Поскъпване на жилищата в столицата, регистрират специалисти. Луксозните жилища са поскъпнали най-много в столичните квартали Лозенец – с 24% за година и Изток – 22%, демонстрира разбор на Unique Estates. Така квадратният метър в тези два квартала към този момент е надлежно 3543 евро и 3030 евро, пише Pariteni.

Все отново рекордьор по цени е регионът на Докторски монумент, където квадратният метър гони 4700 евро. Най-евтино жилище от средния  и висок клас може да се купи в Кръстова вада – 2130 евро и Манастирски ливади – 2150 евро за кв. м.

Най-високите цени през 2023 година бяха реализирани в региона на храм-паметник „ Александър Невски “, като местоположението е определяща, без значение от положението на парцела.

В тази част на града приключен и първокласно обзаведен апартамент може да доближи и продажна цена от над 7000 евро/кв.м.

Именно в този регион са подписани най-скъпите покупко-продажби през 2023 година

Най-скъпо продадената независима къща се намира в централната градска част, в региона на паметника на Васил Левски. В същия регион се намира и най-скъпо продадената независима офис постройка, с повърхност от 1700 кв. м. И двата парцела, след реновиране в границите на три години, се осъществят още веднъж, изпълнявайки капиталовата си цел при първичната покупка. 

Най-висока цена на кв. м за имот – 850 евро/кв. м, е реализирана за парцел с дребна повърхност, предопределен за жилищно строителство в региона на Бояна. Най-висока продажна цена е дадена за имот с повърхност 4 дка, ситуиран в региона на Летище София.Unique Estates
През цялата минала година дейното търсене на висок клас жилища бе съпроводено oт по-малък напън на офертните цени. Ако през 2021 и 2022 година към 30% от покупко-продажбите се подписват без коментар, то през 2023 година делът им е 50%. В 15% от случаите продажната цена е даже по-висока от в началото оповестената.

Активният пазар на жилища в годините след пандемията, повишаването на труда и строителните материали, повишаващата се инфлация води до забележителен растеж на цените на парцелите. През 2023 година тази наклонност се резервира в междинния ценови клас парцели. Във високия сегмент повишаването е в границите на нормалното покачване - сред 5 и 10%. По данни на компанията междинната цена на апартамент в София е достигнала малко над 2500 евро/кв. м при към 2200 евро/кв. м година по-рано. Във високия клас жилища цената е към 3500 евро/кв. м, а на емблематичните местоположения в София покупко-продажбите се случват на два пъти по-високи цени.

Интересът на купувачите е ориентиран както към висок клас жилища в добре поддържани здания в централната част на града, по този начин и към парцели в развой на създаване в околните до центъра квартали – в тези региони се регистрира засилено ново строителство в последните години.

И през 2023 година клиентите, търсещи повече пространство, се насочват към къщи в регионите от Витошката яка. Други избраха покупката на пентхаус в новопостроени здания с добре уредена инфраструктура и висок клас среда на обитаване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР